čtvrtek 22. května 2014

Kupuji nemovitost – díl 2.: Jak a kde hledat nemovitost

Ještě nevíte, jak by měl váš nový domov vypadat? Inspirujte se naším článkem Jaké bydlení hledám? Pakliže už jste si ale o novém bydlení představu udělali, můžete přistoupit k dalšímu kroku – hledání. Hledání vysněné nemovitosti, v níž chcete strávit zbytek života nebo alespoň pěknou řádku dalších let, není týdenní záležitost (i když najdou se i výjimky). Řádově vám bude hledání toho pravého bydlení (nebo případně nemovitosti na investici – tam to bývá rychlejší) trvat průměrně 3 měsíce. Když jste nároční nebo nemáte zrovna štěstí, může se cesta za novým domovem prodloužit i na rok. Opravdu se chcete brodit tisíci nabídek nemovitostí a marnit čas prohlídkami bytů, které nestojí za nic? Nechcete raději přenechat tuto činnost někomu, kdo pro ni má cíleně vyhrazený čas – profesionálům, kteří vám ušetří čas i nervy a umožní vám přístup k nemovitostem, o kterých byste se za normálních okolností neměli šanci ani dovědět? Pokud jste však do hledání zapálení a toužíte nalézt bydlení sami, nezbývá nic jiného, než vám držet pěsti, abyste co nejdříve a bez větších potíží našli nemovitost, která čeká právě na vás. 


Největší podíl nabídky nemovitostí je logicky dostupný na internetu. Internetových stránek, které shromažďují prodávané nemovitosti, je mnoho. Většina z nich shromažďuje nabídky realitních společností, což vám ušetří čas, který byste museli věnovat prohlížení stránek jednotlivých realitek. I tak ale prohlížením strávíte hodně času, tomu se nevyhnete (leda že to necháte na našich odbornících). Líbí-li se vám nějaká konkrétní nemovitost, zkontrolujte si, zda ji nenabízí i jiná realitní společnost. Pokud to neuděláte, měli byste se bát toho, že vám ji skrze jinou realitku vyfoukne před nosem někdo jiný a navrch ještě za lepší cenu.
Na internetu můžete narazit i na stránky, kde své nemovitosti prodávají samotní vlastníci bez pomoci oněch realitních odborníků – šetří tak vaše peníze, které by musely padnout na zaplacení provize těchto odborníků. Pro vás jako potenciálního kupce to má velkou výhodu – cena takové nemovitosti je o několik procent nižší. Nevýhodou je ale větší riziko, že při procesu koupě nastane situace, ze které můžete odejít jako poražení, např. koupíte nemovitost, která je v horším technickém stavu, než se na první pohled zdálo, zjistíte, že na nemovitosti vázne věcné břemeno, o jehož existenci jste do podpisu kupní smlouvy neměli ani tušení, od sousedů se dovíte, že se vedle bytového domu má začít za půl roku stavět nový činžák, který zásadním způsobem ovlivní výhled z oken vašeho nového bytu či nastane problém s převodem peněz na účet prodejce. To je jen zlomek nepříjemných situací, které mohou nastat, jestliže se rozhodnete pro koupi tak cenného statku, jako je nemovitost, a neporadíte se s odborníkem na daný typ transakcí. 
Dalším způsobem, jak najít nemovitost, je poptat jednotlivé realitní kanceláře, které vám dle vašich požadavků budou nabízet nemovitosti, jež jsou v jejich nabídce. Protože o to ale zažádáte, budete upřednostňování před ostatními a tím pádem budete moci projevit zájem o danou nemovitost dříve, než ji realitní kancelář začne inzerovat na internetu. Je ale dost možné, že vás realitní kancelář zahltí spoustou nevyžádaných nabídek, jelikož jejím cílem je přeci prodat za každou cenu. Proč to tedy nezkusit, nabídnout vám cokoli! Pakliže se ale rozhodnete oslovit nás, něco podobného se vám určitě nestane! S našimi odborníky bude výběr nemovitosti procházkou růžovým sadem! Cíleně vám budou totiž předkládat pouze plně vyhovující nabídky a pomohou vám tak najít nemovitost přesně podle vašich představ.
Další možností, jak najít své nové bydlení, je mít oči otevřené. Stačí mít totiž trochu štěstí a do oka vám může padnout zrovna byt v místě, kudy např. jezdíte autobusem do práce. Není nic jednoduššího, než se po cestě zastavit u vámi vyhlédnutého domu, kde je byt nabízen a obhlédnout situaci. Pokud je byt označen reklamou některé z realitních společností, asi budete muset kontaktovat přímo je, ale když už jste tam, můžete se pokusit kontaktovat i vlastníka bytu.
Štěstí přeje připraveným. Tak se dá označit situace, kdy se vám zalíbí některý z bytů nabízených obcí (městskými částmi). V Praze jsou výběrová řízení (elektronické aukce) na městské byty organizovány relativně často, stačí se dívat na internet nebo na nástěnku jednotlivých MČ. Vyvolávací ceny takovýchto nemovitostí jsou opravdu hodně nízké a někdy se může podařit udržet prodejní ceny celkem nízko. Pokud máte ale o majetek obce zájem, dejte si pozor, abyste nepropásli prohlídku bytu, který se vám líbí. Počet termínů, kdy je taková prohlídka možná, je velmi malý. Negativem pro vás může být fakt, že v případě vašeho zájmu zúčastnit se výběrového řízení je povinnost uhrazení zálohy. Ta je ovšem vratná. Pokud tedy výběrové řízení ,,nevyhrajete“, pak vám bude záloha zaslána zpět. Zdálo by se, že městská část je důvěryhodnější nežli jakákoli realitní kancelář, jenže pozor, ani městské části si nedělají hlavu s tím, postavit vás před hotovou kupní smlouvu, jak jinak, než pro vás silně nevýhodnou. Nechcete-li se stát obětí špatně sepsané smlouvy, obraťte se na naše odborníky na nemovitostní právo. Vaši smlouvu vám zkontrolují, nebo sepíší zcela novou tak, aby přesně odpovídala vaší transakci. Je konec opisování vzorů kupních smluv!
Aukci podobná je také dražba. Tímto způsobem se nemovitosti ,,zbavují“ především věřitelé (např. banky, které půjčily lidem na bydlení, ale již ho nejsou schopni splácet). Většinou ale k takovéto vyhrocené situaci (naštěstí pro dlužníky) nedochází a řeší se mnohem dříve a jiným způsobem. Proto nedobrovolných dražeb probíhá relativně pomálu.
Pokud máte vytipovanou velmi úzce definovanou lokalitu, kde byste chtěli bydlení sehnat, můžete také zkusit nějakým způsobem informovat obyvatele v dané lokalitě, zda by o prodej jejich nemovitosti neměli náhodou zájem.
Pakliže jste sociálními jedinci, určitě byste při hledání měli využít i vašich osobních kontaktů. Nezapomeňte, že vaši přátelé jsou také přáteli jiných přátel. Tudíž, jak se říká: ,,dneska je všechno přes známé“.
Pokud si však s výběrem nemovitosti nevíte rady, je tu Reneo! Rádi vám poradíme a poskytneme veškeré služby, které s koupí nemovitosti souvisí. Zohledníme vaše požadavky a vaše nové bydlení najdeme za vás. Nebojte se na nás tedy obrátit a sjednejte si nezávaznou schůzku s naším výhradním zástupcem kupujícího již dnes!
 

1 komentář:

  1. Mě se líbí, že dneska existuje už spoustu článků o tom, jak zafinancovat nemovitost a třeba jak odhadnout cenu nemovitosti. Jasně, nakonec si nechám udělat posudek od odborníka. Ale na druhou stranu mě ten odborník pak nenamotá na vařenou nudli a já při jednání s ním budu vědět, o co běží. ;-)

    OdpovědětVymazat