čtvrtek 22. května 2014

Kupuji nemovitost – díl 4.: Právní stav nemovitosti

Kromě technického stavu nemovitosti, o němž jsme se zmiňovali v minulém článku, není dobré vynechat ani zevrubnou kontrolu právního stavu nemovitosti. Z tohoto hlediska je dobré si především pohlídat, zda není nemovitost spojena s nějakými závazky, jako je např. věcné břemeno, exekuce, zástava, nájemní smlouva, předkupní právo či jiné omezení. Zajímat by Vás měla i informace o tom, zda se na dům nevztahují restituční nároky.

Pakliže se zajímáte o byt, který nabízí některý z developerů, určitě byste si měli vyhledat reference, které vám poodhalí informace o tom, zda je kvalitní a jak vyřizuje reklamace, jaký přístup má ke klientům, jak probíhá platba, zda plánované kolaudace již existujících projektů probíhaly dle časového plánu a podobně. Například totiž riziko, že stěhování do nového budete muset odložit o několik měsíců kvůli zpoždění stavby, není totiž malé. Pokud developer nebude mít na dostavbu dost peněz, může se také stát, že se nebudete stěhovat nikdy.
Není nedůležité zkontrolovat také, zda byla nemovitost zkolaudována jako bytová jednotka. Některé ,,byty“ se totiž prodávají jako ateliér (např. z důvodu nižšího oslunění). V takovém případě přichází v úvahu vyjednat si slevu.
Pozor byste si měli dát také na to, zda je pozemek pod bytovým domem ve vlastnictví společenství vlastníků (v tom případě byste se koupí nemovitosti stali i jeho spoluvlastníkem) nebo někoho jiného. Ve druhém z případů by totiž mohlo v budoucnu dojít k tomu, že pozemek budete muset dokupovat a to je ještě ta lepší varianta. Každopádně pokud patří pozemek někomu jinému, měli byste k němu mít alespoň právo ho užívat (formou nájmu či jako věcné břemeno).
Zjistit byste si také měli, zda v okolí vámi vybrané nemovitosti nebude za rok stát zbrusu nová dálnice nebo průmyslová zóna apod. Všechny takovéto stavby by vám jistě znepříjemnily bydlení, za které plánujete zaplatit částku, která však odpovídá stávajícímu komfortu, nikoliv však budoucí situaci. Pokud vám plánované změny v okolí nevadí, ale přesto mají vliv na cenu nemovitosti, vyplatí se dozvědět se o plánech v území co nejvíce a pokusit se vyjednat si s prodejcem nemovitosti slevu. Při zjišťování vývoje okolí nemovitosti do budoucna můžete však také naopak zjistit, že je zde plánována výsadba nové zeleně, což se jeví z vašeho úhlu pohledu jako pozitivum! Ne všechna zjištění musí být tedy negativní.
Ujasněte si s prodávajícím také přesnou cenu, za kterou nemovitost nabízí k prodeji. Zdánlivě nízká cena může být ovlivněna tím, co je do ní započítáno. Je její součástí již DPH a provize realitní kanceláři, nebo ne?
Nechcete kupovat zajíce v pytli a raději byste si nemovitost před její koupí řádně proklepli? Nejste si jisti, že to zvládnete vlastními silami? Nevadí! Odborné posouzení nemovitosti můžete nechat na nás! Reneo je tu od toho, aby vám poradilo a poskytlo veškeré služby, které s koupí nemovitosti souvisí. Nebojte se na nás tedy obrátit a sjednejte si nezávaznou schůzku s naším výhradním zástupcem kupujícího již dnes!

Žádné komentáře:

Okomentovat