středa 4. června 2014

Investovat raději do bytu, domu, komerčních prostor nebo pozemku?

Rádi byste investovali do nějaké nemovitosti a nevíte, jakou si vybrat? Možností je tu hned několik. Investovat lze nejen do bytů, jak už vás možná napadlo. Na investici lze pořídit i pozemek, dům a komerční nemovitosti. Každá z těchto investic má své výhody i nevýhody. U některých je třeba větší počáteční investice, na druhou stranu u nich lze očekávat vyšší výnos. A jak to tedy s jednotlivými investičními nemovitostmi je?

Byty
Pakliže se lidé rozhodnou investovat do nemovitostí, asi nejčastěji se zaměřují na nemovitosti rezidenční, především pak byty. Jejich cílem je získat co nejvyšší výnos, jehož výše závisí na několika faktorech: koupě nemovitosti za dobrou cenu v lokalitě s dobrým potenciálem ve stavu, ve kterém ji lze pronajmout (nebo nejdříve rekonstruovat) za slušný nájem. Výše výnosu je pak určena také způsobem financování její koupě a typem nájemníků, které si do bytu nastěhují. Pokud jsou tyto všechny podmínky splněny, lze dosáhnout i na 5 % výnos z takové investice. Výhodou je relativně nízká potřebná počáteční investice (např. oproti rozsáhlejším komerčním prostorům), která může být snížena i využitím hypotečního úvěru. Na spekulace se sice příliš nehodí, přesto je ale likvidita bytů relativně dobrá. Ta je ovlivněna i tím, že bydlení je jednou ze základních lidských potřeb. Proto je taková investice i méně riziková, nežli například investice do nemovitostí komerčních. V článku Byt jako investice, je to dobrý nápad? jsme se zabývali porovnáváním výnosu, rizika a likvidity nemovitostí s jinými investicemi. Přečtěte si ho a uvidíte, že vložit peníze do nemovitostí se vyplatí. Nevýhodou u bytů je naopak oproti pozemkům jejich opotřebení v čase, ke kterému dochází nejen v takovém případě, že si do bytu nastěhujete toho nesprávného nájemníka. O byt se zkrátka musíte průběžně starat. Pokud ale nechcete do správy nemovitosti investovat tolik času, rádi vám se vším pomůžeme. Nájem tedy není žádná renta zadarmo, správa bytu stojí nějaký čas a peníze. Výnos z něj je ale odpovídající námaze na jeho správu vyvinuté. Důkazem toho je rostoucí atraktivita investování do nemovitostí, kterou si může dovolit stále větší počet obyvatel.
Komerční nemovitosti
Investice do komerčních nemovitostí, tedy administrativních, obchodních a výrobních prostor apod., jsou specifické tím, že přináší vyšší výnos, než investice do bytů. Ten se většinou pohybuje mezi 6 a 8 %. Na druhou stranu lze u tohoto typu nemovitostí očekávat vyšší riziko. Sháňka nájemníků do rozsáhlých prostor může být totiž těžší a zdlouhavější než sháňka nájemníků do bytu. Je proto dobré mít pro takové případy finanční rezervu, která pokryje náklady na provoz nemovitosti v době bez nájemníků. Nevýhodou je bohužel i vyšší počáteční investice, která se ale mezi jednotlivými prostory liší. Například koupě menšího obchodního prostoru oproti celé kancelářské budově by vás tak draho přijít nemusela.
Pozemky
Na investici lze zakoupit i pozemek nebo parcelu. Na jednom pozemku se může nacházet i několik parcel. Výjimečně tomu může být i naopak. To je typické např. u zemědělské půdy. Výhod pozemku jako investice je hned několik. U pozemků nedochází k jejich opotřebení, jako je tomu u bytů a domů, jsou v podstatě nezničitelné. I jejich kupní cena nemusí být nutně tak vysoká v porovnání s byty a domy. Pokud však nekupujete nejmenší možný pozemek a požadujete stavební parcelu např. na okraji Prahy či dále ve Středočeském kraji, pak je cena takového pozemku srovnatelná s cenou menšího bytu v Praze. Stejně jako je obrovskou výhodou u investičních bytů, že bydlení je jednou ze základních potřeb lidí, tak je velikou výhodou pozemků, že půdy je na světě omezené množství. Nikdy její rozloha nevzroste, ani se nezmenší (pokud vynecháme myšlenky ohledně změny klimatu na Zemi). Cena půdy proto neustále roste. Likvidita pozemků je ve srovnání s byty ale trochu nižší, jelikož lze předpokládat, že stavební parcelu bude kupovat někdo, kdo plánuje na daném místě postavit dům. Peníze na dům v porovnání s menším bytem už má ale menší podíl obyvatel. Likviditu ale může podpořit i možnost rozdělení pozemku na několik parcel. Nemusíte vždy prodávat pozemek tak, jak jste ho koupili. Můžete prodat třeba jen část a jinou zase dokoupit apod.  A nakonec, pozemky nejsou příliš závislé na změnách v ekonomice a fázích hospodářského cyklu. Ve srovnání s realitním trhem je trh s pozemky více stabilní. Kdo by tedy vložil peníze raději do méně rizikové investice s méně pravděpodobnými výkyvy její hodnoty, pak je pozemek tou správnou volbou.
Bytové a rodinné domy
Na investici můžete kromě bytů, komerčních prostor a pozemků pořídit třeba i celý dům, buď s jednotlivými bytovými jednotkami, nebo rodinný. Kdo je ale ochoten mít pronajatý rodinný dům? Těm, co peníze neschází, si spíše rodinný dům koupí, než pronajmou. Pravděpodobněji o pronájem takové nemovitosti budou mít spíše menší firmy, kterým bude domek zázemím. Pakliže se rozhodnete investovat do celého bytového domu, určitě byste neměli opominout informace týkající se investování do bytů i domů. V podstatě jde o dvojnásobnou starost – investici do bytů i domu zároveň.
Jaká nemovitost se tedy pro investování hodí nejvíce? Rozhodující je, kolik peněz můžete nebo chcete do nemovitosti investovat. Dalšími faktory jsou očekávaný výnos, výše rizika, likvidita investice a nepochybně také čas, který správě takového majetku chcete věnovat.
Pokud byste si rádi nechali poradit, kam by bylo nejlepší investovat právě pro vás, jsme to my, kdo s vámi prokonzultuje veškeré výhody i nevýhody jednotlivých investičních možností. A proto se neostýchejte nás kontaktovat!

4 komentáře:

  1. Osobně bych řekl, že nejlepší investice z tohohle trojlístku jsou komerční prostory. Pokud nenarazíte na žádné lumeny, tak máte jistotu, že vám to nikdo nevybydlí. Nicméně já mám rád investice do zlata a do podobných komodit. :) Nicméně portfolio je třeba diverzifikovat, takže proč tam nemít i nemovitost? Dneska to jde všechno nahoru včetně nájmů, tak to může být zajímavá příležitost.

    OdpovědětVymazat
  2. No, ono hlavně záleží, co si můžete dovolit. Hlavně je pak potřeba počítat taky s právnickými službami, které nejsou zrovna levné, ale rozhodně se vyplatí – různé zádrhely v kupní smlouvě můžou pak člověka vyjít draho. Pokud byste potřebovali šikovného advokáta, doporučuji mrknout sem. S touto firmou jsem řešila rozvod i nákup bytu a vždy byli velmi vstřícní a profesionální.

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych hrozně rád investoval do nového domu. Platit nájem už mě opravdu nebaví a bylo by super mít vlastní bydlení. Bohužel ale nevím jak to udělat s financováním. Jediná možnost by byla asi hypotéka, ale nedávno tu na mě vyskočila hypoteční kalkulačka tak jsem si to zkoušel počítat a upřímně si nejsem jistý jestli bych ty měsíční splátky zvládl splácet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, s tím financováním je to vždy těžké, to máte pravdu. Osobně si ale myslím, že pokud si to člověk může dovolit, tak jsou v dnešní době investice do nemovitostí jednou z nejlepších možností jak naložit s penězi. Je jasné, že ne každý si to může dovolit, nicméně my s manželem právě uvažujeme nad tím, že bychom do nějaké té nemovitosti zkusili investovat. Snad to vyjde.

      Vymazat