úterý 8. července 2014

Koupě nemovitosti přes realitku – podle čeho si vybrat realitní kancelář

Rozhodli jste se pro koupi vlastního bydlení a už vás nebaví to nekonečně dlouhé a únavné hledání? Asi vás napadlo, že oslovíte některou z realitních kanceláří, která všechno zařídí za vás. Jenže jak takovou realitku najít? Vždyť ne každé se dá plně důvěřovat! Každou chvilku se dozvídáte o nějakém podvodném jednání! Když už se rozhodnete realitní kancelář oslovit, prostřednictvím jejich služeb pravděpodobně ušetříte alespoň čas, když už nic jiného. I když u některých realitek se o tom dá pochybovat. Jak tedy nenaletět a zajistit si kvalitní a férové služby té správné realitní kanceláře? V tomto článku vám prozradíme, podle čeho si vybrat realitní kancelář/kanceláře.

Podle čeho vybírat seriózní realitní kancelář? Obraťte se na kamarády
Pokud se zrovna nerozhodnete říct si o pomoc s koupí nemovitosti nám, můžete oslovit také některou z realitních kanceláří. A že jich není málo. Jenže poznat seriózní realitní kancelář není jednoduché a určit výčet ukazatelů, které by nás nasměrovaly k té správné, je těžké. Měli bychom si snad vybrat realitní kancelář podle toho, kolik má zaměstnanců či poboček? Nebo podle toho, kolik vídáme reklamy na konkrétní realitní kancelář? Nebo snad podle toho, kolik nabízí nemovitostí či stačí oslovit tu nejbližší, ve vaší ulici? Zcela nejlepší je získat reference od svých známých. Přímé doporučení od vašich přátel vám zaručí kvalitu. Je ale dobré přečíst si i reference na vybranou realitní kancelář na internetu. Zkrátka výběr realitky není dobré podceňovat. To však neplatí jen v případě, že jste se rozhodli nemovitost koupit, nýbrž i tehdy, pokud právě nemovitost prodáváte. Výběr kvalitní realitní kanceláře je pro samotného prodávajícího dokonce důležitější. Každopádně případné vzniknuvší problémy způsobené špatným výběrem realitní kanceláře se promítnou jak na straně kupujícího, tak na straně prodávajícího.
Nedejte se zmást dobrým jménem realitky a navštivte realitního makléře osobně

Na výběr realitní kanceláře může mít také vliv typ nemovitosti, kterou sháníte. Některé společnosti se totiž specializují například na prodej rodinných domů, jiné zase na prodej bytů a třetí se věnují především pronájmům. Zajisté je ale důležité, pokud už jste se rozhodli některou z realitních společností oslovit, setkat se s vybraným makléřem osobně. Ne každý makléř z realitní kanceláře s dobrým jménem musí být totiž nutně také tak dobrý. Naštěstí za dobré jméno realitky se žádný makléř dlouhodobě schovávat nemůže. A naopak. Ne všichni makléři z ,,bezejmenných“ realitek musí být nutně k zahození! Pokud ale nechcete šlápnout vedle, máte možnost oslovit nás a my vám rádi s koupí nemovitosti pomůžeme. A co je výhodou naší společnosti? Nejsme placeni provizí z kuní ceny nemovitosti jako je tomu u makléřů, odměněni jsme tehdy, kpokud vám naopak vyjednáme slevu! Proč se tedy radit s realitním makléřem, který stejně nehraje s vámi v týmu?
Členství realitky v Asociaci realitních kanceláří – záruka, nebo ne?
Pokud si vyberete realitní kancelář ze seznamu Asociace realitních kanceláří (dále jen ARK ČR), budete alespoň o trochu klidnější. Makléři takovýchto realitních kanceláří, kterých je v dnešní době okolo 200, jsou vázáni etickým kodexem a zástupci jednotlivých RK jsou průběžně vzděláváni prostřednictvím odborných seminářů a kurzů. Také máte jistotu, že všechny RK v asociaci jsou pojištěny. Bohužel ani to v některých případech nestačí. Věděli jste například, že peníze, které realitní kanceláři svěříte, nejsou od jejího majetku nijak odděleny? V případě, že se tedy daná realitka dostane do insolvence nebo její majetek podlehne exekuci, může se stát, že svoje peníze již nikdy neuvidíte. Z toho vyplývá, že členství realitek v Asociaci realitních kanceláří nutně neznamená, že vaše koupě nemovitosti s jednou z takových společností bude bezproblémová.
Správná realitní kancelář by měla nabízet komplexní služby a především pomoci s výběrem vhodné nemovitosti
Preferovat byste měli především takovou realitní kancelář, která vám dokáže nabídnout komplexní služby. Přeci jen provize RK se pohybují v relativně vysokých peněžních částkách, a tudíž zase klient na oplátku očekává něco od ní. Realitní kancelář by se měla postarat o veškerou administrativu s koupí nemovitosti spojenou. V ceně by měly být také služby právníka RK, úschova peněz (pokud se rozhodnete uložit peníze právě u nich; více o úschově finančních prostředků se dozvíte v článku Financování koupě nemovitosti) i obstarání zápisu vlastnického práva do Katastru nemovitostí a předání nemovitosti z rukou prodejce k vám. Na to, jaké všechny výdaje jsou pokryty zaplacením rezervačního poplatku, se ale raději zeptejte předem. Nemilé by bylo překvapení, pokud se dozvíte, za co všechno si ještě musíte připlatit. Také se dohodněte s prodávajícím, kdo jednotlivé náklady bude hradit.
Správná realitní kancelář by potenciálnímu kupci měla zprostředkovat koupi nemovitosti od A do Z. Oslovíte-li některou RK a ještě nemáte vybranou konkrétní nemovitost, kterou byste rádi koupili, realitní kancelář by vás měla informovat o tom, jaké vhodné nemovitosti, dle vašich požadavků, má k dispozici. (Pokud jste si ale ještě nestihli ujasnit, o jakou nemovitost vlastně máte zájem, můžete se inspirovat naším článkem Jaké bydlení hledám a také Vliv jednotlivých faktorů a stavu nemovitosti na její cenu). Často se ale bohužel stává, že vám bude RK nutit i jiné nemovitosti, o které nemáte vůbec zájem. ,,Proč totiž hledat nemovitost jinde, když v nabídce jich máme mraky?“, říkají si makléři. Seriózní realitka by si ale takovéto praktiky mohla odpustit. Jak už bylo zmiňováno výše, potíž je bohužel v tom, že realitní makléř je na straně prodejce a ne na straně kupce. Jeho cílem je zaprvé nemovitost prodat a zadruhé, prodat ji za co nejvyšší možnou cenu, což je v rozporu s cílem kupce – s vaším cílem.
Co dělat, pokud je vybraná nemovitost nabízena několika realitkami zároveň?
Pakliže stále nemáte vybranou konkrétní nemovitost, její hledání můžete zefektivnit tím, že oslovíte více realitních kanceláří zároveň. Problematičtější je situace, kdy podobnou taktiku zvolí prodejce. Pokud máte již nějakou nemovitost vytipovanou, nespěchejte s oslovováním realitní kanceláře, která ji nabízí. Nejdříve si zkontrolujte, zda tato RK je jediná, která má danou nemovitost v nabídce. Není totiž výjimkou, že danou nemovitost nabízí i jiná realitka a navíc za jinou cenu. To je dáno tím, že každá realitní společnost požaduje jinou výši provize. Vy byste však logicky raději oslovili právě tu, která požaduje za nemovitost nejnižší cenu. Pakliže je ale nemovitost nabízena vícerem RK, znamená to, že prodávající nesepsal s realitkou výhradní, neboli exkluzivní, zprostředkovatelskou smlouvu. Nevýhodou pro vás je v takovém případě to, že při jednání s jednou z realitek vám vyhlédnutou nemovitost může před nosem vykoupit někdo jiný, kdo kontaktoval jinou z realitních kanceláří, která danou nemovitost nabízela také. Výhodou naopak je, že lze koupi dojednat s jinou z realitních kanceláří, což může být použito jako argument při vyjednávání o výši provize RK a také to, že koupi lze dojednat i přímo s prodejcem nemovitosti. V případě, že by ale prodejce s RK podepsal již zmíněnou exkluzivní smlouvu, nemohl by svoji nemovitost k prodeji nabízet a celá transakce by musela proběhnout skrze prostředníka, tedy realitní kancelář. Pokud by tak neučinil, musel by zaplatit RK smluvní pokutu. Tomu se dá vyhnout pouze v případě, že realitní kancelář nepodniká kroky, které slíbila, tedy nenabízí nemovitost k prodeji. V takovém případě by sám vlastník měl právo si kupce hledat sám a žádnou pokutu by neplatil. O smluvních pokutách a dalších nástrahách se ale dozvíte až v našem dalším článku.
Máte-li zájem o zprostředkování koupě nemovitosti, která proběhne bez jakéhokoli problému, nebojte se obrátit se na nás. Rádi vám nemovitost dle vašich požadavků vyhledáme, převezmeme jednání s realitní kanceláří, která ji nabízí, zkontrolujeme veškeré smlouvy, vyloučíme možné právní a technické vady nemovitosti, pomůžeme vám s finančním zabezpečením její koupě a zajistíme i výhodnou úschovu peněz. Budeme s vámi na každém kroku při kupování vašeho nového bydlení či investiční nemovitosti až do předání klíčů do vašich rukou.

6 komentářů:

  1. Nejlepší jsou doporučení od těch, kteří mají dobrou zkušenost s konkrétním makléřem. U nás to byla například Sylva Čadová z ALVA REAL. Ostatní makléře jsem nepotkala, jen pana šéfa Vašíčka, ale za paní Čadovou bych dala ruku do ohně, ohromně nám pomohla, i když to bylo skrz nemoc v rodině všechno komplikovanější. Nám samotným byla tato makléřka doporučena, takže jsme nějak nezkoumali další realitky a makléře.

    OdpovědětVymazat
  2. Podle mě je určitě lepší, najít si bydlení bez realitní kanceláře. Ušetříte tak několik tisíc, které se vám budou hodit pro jeho opravu nebo vylepšení. My jsme měli štěstí, protože jsme sehnali byt v dobrém stavu, akorát jsme ho nechali vymalovat. Malování bytu jsme nechali profesionálním malířům , takže jsme to měli bez práce.

    OdpovědětVymazat
  3. Snad tohle šílenství už brzy skončí. Potřebuji nutně koupit nové kancelářské doplňky jinak se z toho picnu. Pracuji jako bankovní poradce a když si musím zobrazovat různé typy smluv na obrazovce, potřebuji si k tomu psát i nějaké poznámky. A to na HO teď prostě zrovna dvakrát tak dobře jako v bance nejde. Jak to zvládáte vy?

    OdpovědětVymazat
  4. Tak takové tipy se mi zrovna v tomto období docela hodí. Chystáme se totiž prodat náš starý byt a říkala jsem si, že asi nejlepší bude to svěřit do rukou nějaké realitce. Zkoušela jsem si vyhledávat reality Havířov abych si udělala takový menší průzkum jaké realitky jsou tady u nás v okolí a nakonec to vypadá na RE/MAX. Pročetla jsem si různé diskuze na internetu a vypadá to, že s nimi má hodně lidí pozitivní zkušenost.

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek. Já nedávno začala přemýšlet nad tím, že bych si pro své podnikání buď koupila nebo pronajala nějakou kancelář. Když jsem ale viděla ty ceny, tak jsem docela koukala. V podnikání se mi daří, ale až tak dobře, abych si to mohla dovolit bohužel ne. Místo toho mám tedy domácí kancelář a virtuální sídlo firmy. Zatím mi to takto vlastně vyhovuje.

    OdpovědětVymazat